♥ my candies ♥

Wednesday, August 6, 2014

KERJAYA BARU


BISMILLAHIRAHMANIRAHIM

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 
Dan masih belom terlambat untuk Miss mengucapkan selamat hari raya aidilfitri untuk semua rakan muslim sekalian.

Haaa. Alang alang dah boleh online sementara menunggu student submit assignment, meh dengar sedikit cerita dari Miss.Ceh. Gelarkan diri Miss. Maaf ye sebab dah terbiase dengan panggilan ini.heee

Okey.

Alhamdulillah. Rezeki Miss lepas tamat latihan industri @ internship kat Desa Sri Hartamas, Miss terus mencari kerja. Konon nak cari duit kahwen. Haha! BERANGAN JEK!
Miss ditawarkan untuk bekerja sebagai tenaga pengajar di sebuah kolej kemahiran swasta.
Mula mula nak terima tawaran tu memang tersangatlah berdebar, sebab Miss perlu menghandiri sesi temuduga yang mengwajibkan calon calon ni berlakon. Haaa. Berlakon sebagai tenaga pengajar tau! 
Memang tersangatlah kelakar, berlakon mengajar dihadapan HOD,Supervisor dan Lecturer in Charge time tu. Tapi dek kerana memikirkan ade pengalaman membuat presentation  time degree Miss main belasah jek. Lantak la lakonan tu menjadi kew tak. Tapi belasah2 pon Miss dah siap prepare topic. kiki

Okey settle sesi temuduga, sekarang miss dalam tempoh latihan selama 6 bulan.
Mengajar remaja seusia kita memang tersangatlah mencabar.
Kadang kadang rase stress sampai nak quit jek dari kerja dan kadang kadang2 rase sayang pulak kat student2 kolej tu.Yelah, dengan banyak kerenahnyer dan kite bukan saje mengajar tapi banyak jugak kerja ''multitasking''

Tapi bile miss pikir balik, buat apelah kite nak mengeluh dengan kerjaya kita kan. Sebenarnyer kerjaya mengajar ni amatlah mulia, lagi2 Miss fully mengajar dua kelas sejak bulan Ramadhan dan alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Dan memang ade rase agak terkilan bile kite berkerja bukan dalam bidang kite, sebab dulu miss ambil course Human Resource kat Uniten tapi still tak berpeluang bekerja dalam bidang tu. Dan betullah ape orang kate, carilah pengalaman seberapa banyak yang boleh, pengalaman itu mengajar kamu walaupun itu bukan dalam scope kelulusan kamu.

Add caption

''EVERYDAY IS THE LEARNING PROCESS''


OKEY BYE.

7 comments:

Noura Qifays said...

wahh! bestnyee dapat jadi lecturer...

tiey smilez said...

Wah. Tahniah miss.
Btw, Selamat Hari Raya ye :)

Jemput singgah My recent post : Hidangan KungFu Paradise Sedap!

Ayuni said...

wah, cik Dyba Gula@....welcome to the working world, betul, jgn memilih kerja, sy pulak amik English tp keje HR, kelakar kn...

twinscraftlife said...

안녕하세요! This is twinscraftlife. We are handcrafters! pls visit our blogshop~ We sell handmade bags, pouch, phonecase, bookmarks, notes and many more! 감사합니다~ 꼭오세요~ twinscraftlife.blogspot.com

sHaRiNa eLyaNa said...

alhamdulilah..keja bgus2 tau :D

Miss Yana said...

wah bestnyer..ok la..so syukurla.. rzeki masing2..huhu

psstt singgah sini n folo..

Tasha Aqisha said...

done follow
http://cercitertashaqisha.blogspot.com/2014/09/mini-ga-september-cash-rm300-by-emas.html