♥ my candies ♥

Wednesday, May 22, 2013

Tasik Biru, Muadzam Shah, Pahang.

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirahim.


Tammat sudah cuti riang ria semester yang tak agak agak lamenyer
Yolaaa, dari 18 Januari haritu  hinggalah 26 Mei ni.
Kalau orang tanam padi dah boleh menuai hasilnyer
Kalau orang kahwen mesti dah sarat mengandung kot. Hihiks
Tapi aku? Cuti cuti ni dah menghasilkan kecomelan aku. 
comel perut. comel pipi. dan bagai bagai ah. senag cite dah gemuk!
Semua nih atas bantuan masakan mak yang sodap dan penuh kasih sayang.
Alhamdulillah. TerimaKasih mak . Iloveyou! 


Okey.
Ni aku mao cerita. 
Aku study kat Uniten , Muadzam Shah. Pahang
Setiap tempat mesti ade keistimewaan dan sejarahnya tersendirik kan.
Then, keistimewaan MuadzamShah adalah dengan kewujudan Tasik Birunya
Tasik  Biru ni terletak kat Bukit Ibam ntah bape kilometer dari bandar 
Muadzam Shah yang comel sepi.

Aku pernah pergi Tasik Kebiru biruan ni sekali jek
Kejadian berlaku mase sem satu, time study week gitu la kot.
Itupon roomate dan kawan aku ajak,
 lagi lagi ade budak lelaki rajin drive nak bawak kitorang jalan jalan.
Terima Kasih kepada driver.
Tanpa beliau kami tak kesini. hehe

Sampai jek kat Tasik ni...
Tibe-tibe ade satu perasaan seriau datang. 
Ntah. Macam tak sedap hati jek time tu. Tapi turun jugak kebawah.
Borak borak bincang hal dunia kat pinggiran Tasik ni.
Dan aku sempat lagi bergambar kenangan.
Pastu balik.
Tempat ni penuh misteri. Bagi aku la. Kan aku suke pikir bukan bukan.




Balik hostel jek aku kol mak aku dan cerita aktiviti haritu.
Terus mak aku tak bagi pergi Tasik ni dah. haha

Yelah.Alkisahnyer.
 Tasik ni cerun ke bawah dan tersangat dalam.
Tak boleh mandi manda, kalau tak nanti ko akan tenggelam.
Tasik ni bekas lombong bijih timah mase dulu dulu
Bile perlombongan dah tak beroperasi, so air semulajadi dah memenuhi kawasan lombong nih dan menjadikannya berwarna biru. 
Lagipon bahan bahan kimia bijih timah pon dah buat air tasik ni jadi biru.

Wallahualam
''Setiap kejadian didunia ada hikmahnya. SubhanAllah. ''









p/s: doakan saye bahagia untuk hari hari mendatang~



7 comments:

Syaaaaa said...

http://nursyabiraanis11.blogspot.com/2013/05/11-questions.html


SAYA TAG AWAK :)

Niya Hamdan said...

sepnjang akak bljr kt uni10, slalu dgr nama tasik biru ni, tringin gak nk g..last2 dh abih bljar, smpai sudah tak g..hehehe

Nur Aqilah said...

dah join GA nie?. jom singgah blog sy. :)
http://nuraqilahmuhamadnazori.blogspot.com/2013/05/1st-big-giveaway-diari-sedetik-lebih.html

ziqa nuar said...

nk g jgk ahh!!! :D

Si Matatajam said...

Biru sungguh air tasik tu..Salam kenal..done follow here

Alien Ohsem said...

So its colour - Blue lah? Amazing!

Much much love from Alien, http://alienfromthepluto.blogspot.com/

9n0L4 said...

tak pernah sampai pun tasik biru ni. ;)